
Call 01 Rehabilitation of the Bascule Bridge on I-110, known as Federal Aid Project No. 

BR-0110-01(028) / 105550302 in Harrison County. 

 

Q1. Are there any old bridge plans available for the project for information only? 

 

A1. Yes, they can be found at the following link, and are “For Information Only.” 

http://ftp.mdot.state.ms.us/ftp/Bridge/I-110%20Bascule%20Information%20Plans 

 

Q2. Can a site visit be arranged prior to bid? 

 

A2. Yes, contractors who wish to visit the site will need to meet at the MDOT - Ocean 

Springs Project Office located at 6100 Highway 57, Ocean Springs, MS at 10:00 AM on 

Thursday, October 18, 2012 and from there a visit to the site will follow. 

 

Q3. Sheet #475 - Working Number S-10: Fabricated Steel Door, where does this door go and 

how many are there?  Is there a skin face that goes on it and what would it be?  Is this 

door designated D3-C? 

 

A3. Yes, this is door D3-C.  There are 2 of these doors, one on the North Bascule Pier and 

one on the South Bascule Pier.  They are located at the base of the pier towers and allow 

access out to the top of the pile cap and fender system.  The steel doors are to be 

galvanized and have a heavy duty steel mesh security facing. 

 

Q4. Where are the notes located that are referenced in the cable schedules in the conductor 

insulation column? 

 

A4. The notes were inadvertently omitted.  They are as follows: 1.) Cable shall be shielded 

cable per drive manufacturer’s requirements. 2.) Cable shall be shielded and meet the 

requirements of the encoder manufacturer. 

 

Q5. Where are the notes located that are referenced in the cable schedules in the conductor 

insulation column?   Duplication 

 

A5. The notes were inadvertently omitted.  They are as follows: 1.) Cable shall be shielded 

cable per drive manufacturer’s requirements. 2.) Cable shall be shielded and meet the 

requirements of the encoder manufacturer.        Duplication 

 

Q6. Sheet E-51 indicates the existing traffic signal poles should remain.  Specification 

paragraph 907-855.02.7 calls for replacing the poles.  Are the poles to be replaced? 

 

A6. No, Sheet E-51 is correct.  The intent is to replace the arms. 

 

http://ftp.mdot.state.ms.us/ftp/Bridge/I-110%20Bascule%20Information%20Plans


Q7. On Sheet E-01, note 5 all exposed conduits to be PVC coated steel.  Is this intended to 

apply to exposed conduit within the operator house / equipment rooms’ structure or just 

to exposed conduit outside? 

 

A7. It is only intended for conduit exposed outside.  Conduit in operator house / equipment 

rooms is allowed to be rigid galvanized steel. 

 

Q8. Refer to Sheet 473.  The “Door Schedule” presents all the doors to be replaced on this 

project.  The “Door Type” and “Lock Data” have entries in each block; however, we 

cannot locate the description of either one in the plans or in the Proposal.  Please furnish 

us with this information. 

 

A8. The Door Type entries in the table were taken from the original design plans and referred 

to a very basic pictorial of what the door looks like (similar to how they look in the 

section views on Sheet 473).  This can be described as follows: 

             

            D1 & D4 - Single door with basic front 

            D2, A, B, C – Single door with view window 

            D3, A, B - double door basic front 

            D3C     - double door with steel framing and mesh. 

 

           The Lock Data entries in the table were also taken from the original design plans and can 

be described as follows: 

 

           1 – Passage Latch Set, No Locks 

           2 – Lock and key 

           3 – Active panic device with lock and key on active leaf. 

           4 -  Lock with key on active leaf.  Bottom and top bolt on inactive leaf. 

 

Q9. Plans 467-470 show the bolts to be replaced for both piers.  The diameter is specified, but 

the length of the bolts is not.  Please specify the length of the bolts. 

 

A9. Final bolt lengths will need to be determined by the contractor. For estimating purposes, 

the following was determined from the original design drawings: 
               

            Bolt Grip for those passing through segmental casting + segmental girder flange =     

3”+2.5”3”+2.5”=5.5” 

            Bolt Grip for those passing through segmental casting + segmental girder flange + splice                                                

.           pl=3”+2.5”+1”=6.5” 

            Bolt Grip for those passing through segmental girder flange + splice pl = 3”+1”=4” 

            Bolt Grip for those passing through machinery girder bottom flange and gusset pl   

=1.5”+1=1.5”+1”=2.5” 



            Bolt Grip for those passing through rack casting and rack girder flange = 1”+1”=2” 

Q10. Where are the specs for the roller fence and where does it get paid?  

 

A10. All work and materials related to the movable roller fence is paid for under the Lump 

Sum item “Mechanical Work.” The work is specified in Special Provision 907-850-1 

Mechanical Work.  

 

Q11. On traffic signal – plans say “existing pole” what size and diameter and also how many 

arms are to be replaced?  Plans say South Approach and North Approach.  So are these 

two (2) different poles and what does the two (2) different measurements approach?  Are 

the arms to be galvanized?  

 

A11. The manufacturer, size and diameter of the current existing poles are unknown and need 

to be field verified.  Per the existing plans the original poles were 16” diameter at the 

base of the taper.  Two arms are to be replaced (one on the North and one on the South) 

and they shall be galvanized.  The North approach cantilever is longer, because it is 

located outboard of the sidewalk.  The South approach does not have a sidewalk to clear 

so it is shorter.  

 

Q12. Has a mandatory / non-mandatory pre-bid meeting been scheduled including a site visit?  

If not, what procedures must be followed to request a site visit and inspect the machinery 

rooms? 
 

A12. See QandA # 2. 

 

Q13. Do any of the transformers that are to be removed contain PCBs? If any of these 

transformers do contain PCBs, will the Contractor be responsible for disposal? 

 

A13. The Contractor should assume PCBs and include cost of testing/disposal as absorbed cost 

in other items bid.  

 

Q14. Are there any details available on the conductor size of the existing 5kV cable and 

messenger wire from the electric service, called to be replaced on Spec page 196, that 

runs from the South side of the I-110 bridge to the operator’s house? 

 

A14. See page 198 of the spec for cable description.  Cable is attached to the underside of the 

sidewalk with “J” bolt and inserts.  

 

Q15. How is the current messenger cable connected to the bridge?  Are they run in conduit on 

the underside of the structure, or do they hang? 

 

A15. Cable is attached to the underside of the sidewalk with “J” bolt and inserts.  

 

Q16. Who is the generator manufacturer, and is there a service plan and schedule available? 

 

A16. Generac SD250 – no service plan or schedule  



 

Q17. What is the Serial Number of the existing Magnetec Brake units that require new drum 

wheel, or what is the model number of the replacement drum wheel? 

 

A17. Brakes are Mondel 10” MST/E-30, Drop in replacement for an old Westinghouse brake.  

Contractor should still verify all dimensions.  

 

Q18. What is the size, existing model number, or existing serial number on the existing motor 

coupling that needs to be replaced? 

 

A18. See plan M-01 for min. torque rating table.  Coupling must meet these requirements.  

 

Q19. Are machinery guards only required at the new motor couplings as indicated M-01 item 

7, or are they also required at the reducer to output shaft couplings?  

 

A19. Yes  

 

Q20. On plan sheets S-12 and S-13 the galvanized steel grating is 2 ½ inches; however, on 

Sheet S-13 in section B-B it shows 3 inches.  Which is correct? 

 

A20. The grating should be 2 ½ inches.  

 

Q21. Are new conduit/cable runs to the pier/fender nav lights and the channel nav lights 

required? 

 

A21. Yes  

 

Q22. What is the disposition of the existing submarine cable after installation of the new?  

What is the extent of demo that is required? 

 

A22. Cut off the existing cables at a location between the concrete floor and the existing 

termination junction box at each pier.  Abandon the cables in place. 

 

Q23. Is it necessary to replace the conduit/wire to the warning lights shown on sheet E-51? If 

so, should this be PVC coated steel conduit? 

 

A23. Yes to both  

 

Q24. Spec Para. #907-854.02.6 requires testing and repair of the existing. ATS.  Note 5, sheet 

E-39, calls for a new 3P ATS.  Is a new ATS required?  If so, should it be a 4P switch if 

the neutral is to be switched? 

 

A24. Sheet E-01 (Task E-10) and Sheet E-04 say the existing ATS is to remain.  The ATS 

must be inspected, tested, and its full operation must be verified.  

 

 



Q25. 1.) Section 907-853.02.9.1 – General indicates use of RGS conduit for the operator, 

entry, and utility rooms and the use of PVC coated RGS elsewhere.  The conduit/cable 

schedule shows the use of RGS in areas outside of these rooms, such as conduit on the 

machinery level at elev. 49 and conduit runs 164/165 to the warning lights on the bridge.  

Which conduit specification do we follow?  2.) The conduit schedule indicates the use of 

cable tray for most cable runs in the building areas; is there a specification for this tray or 

is it the Contractor’s job to lay out and specify the tray? 

 

A25. 1.) RGS is acceptable for inside operator house rooms including inside the machinery 

room.  Any conduit that is exposed outside on piers or bridge shall be PVC coated. 2.) It 

is the Contractor’s job to layout the tray.  Tray must be U.L. listed and meet NEC 

requirements.  

 

Q26. Note 7, sheet 538, requires a fire alarm smoke alarm in all stairs; is the smoke alarm 

required at all levels of the stairway or just one level in each? 

 

A26. Just one level for each!  

 

Q27. Per transformer spec #907-854.02.3, will GE brand equivalent to Eaton catalog No. 

V46D47T33CUE3R be acceptable? Please advise. 

 

A27. As long as the GE meets the specification, it should be acceptable. 

 

Q28. In regard to Supplement to Special Provision #907-102-8 it states “Handwritten bids will 

no longer be an accepted method for submission.” However, it is our understanding that 

handwritten modifications to bids are in fact permissible.  Can you please clarify to what 

extent this is allowable?  And does each modification require the signature of a person 

that is approved to sign bids? 

 

A28. Handwritten modifications/corrections are allowed.  A complete bid that is handwritten is 

not allowed.  Each modification/correction requires the initials of the person approved to 

sign bids.  

 

Q29. Under General Notes (SH.465, WK No. GN-1), plans state that the painting of all new 

structural steel surfaces is to conform to Red Book Section 814.  Is there a section that 

references specifications for blasting and painting of existing steel structures? 

 

A29. Reference the Contract Proposal Special Provision 907-845-1 “Coating of Existing 

Structural Steel.” 

 

 

Q30. For the conduit runs along the bridge from the control room to the gates, traffic signals, 

and warning signs, can the conduits be installed along the concrete wall supporting the 

fence posts, right below the bottom of the fence posts; or do the conduits need to be 

installed below the walkway? 

 



A30. Yes, as long as they can be securely attached per NEC requirements and does not 

interfere with the walkway or maintenance. 

 

Q31. Cable trays are shown on sheet E-49 and E-50.  Are there any details or specifications 

indicating the size and type of these cable trays? 

 

A31. No, it is up to the Contractor to provide adequate size and best routing. 

 

Q32. 1.) Can you provide us with historical data on the bridge openings for the first half of the 

year? 2.) Does the sub tier have to hold a MS Contractor’s License? 

 

A32. 1.) Historical data is not available. 2.) Yes 

 

Q33. 1.) Should we figure to remove the existing aerial service cable after installation of the 

new?  2.) Should we remove all existing conduit that is no longer being used?  3.) Note 6, 

sheet E-39, requires bonding of all handrail segments between posts; the posts are not 

concrete and the handrail is continuous.  Can this note be ignored? 

 

A33. 1.) Existing aerial cable should be removed after installation.  2.) Existing unused conduit 

should also be removed.  3.) If handrail segments are continuous it can be ignored, but if 

they are not continuous, they must be bonded.  There should be no high resistance 

connections between devices. 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 
 

 



 

 


