
Call 07 Bridge Removal on SR 43, Bridge Nos. 185.2 & 184.7, known as Federal Aid 

Project No. STP-0037-04(060) / 107490301 in Madison County. 

 

Q1. Plan Sheet # 8003 under Sheet Pile Notes states that "All sheet pile shall be AZ 19-700, 

ASTM A 572 grade 60". This sheet pile is not a domestically produced sheet pile. Does 

this project have any specific "Buy America" clauses which would prevent the use of a 

foreign produced sheet pile? 

 

A1. Please refer to Subsection 700.01, Page 713, of the 2017 Standard Specifications for 

information regarding Buy America. 

 

Q2. Previously submitted Q1 was asked regarding the Buy America provisions contained in 

Section 700.01 Materials and Test. Since the sheet piling for this project are temporary in 

nature and will not be permanently "incorporated" into the work, do the sheet piling have 

to be a domestically produced sheet pile, or will foreign produced sheet pile be allowed? 

 

A2. Buy America does not apply to the temporary sheet piling since it will not be 

permanently incorporated into the work. 

 

Q3. Can the MDWFP impoundment dam levees be used for construction access? 

 

A3. The Contractor will be required to obtain access through MDWFP. 

 

Q4. Pay Item 907-269-PP001, Pumping System states that pumping each day will include, 

when required, pumping simultaneously at each bridge site location. Please confirm that 

one day of pumping will be paid should the MDWFP only require pumping at one site 

and not both simultaneously. 

 

A4. Yes, one day of pumping will be paid if pumping is only required at one site. 

 

Q5. 1.) How will working days be assessed during the complete road shut down period of the 

project? 2.) Will additional time and compensation be given to the contractor if debris is 

encounter that will interfere with the movement of a barge or driving of the sheets? 3.) If 

unforeseen conditions are encountered will the start and end of the road complete 

shutdown period be adjusted? 4.) Will the material to be excavated after dewatering be 

tested to see if it meets the requirements of muck excavation or is the contractor to 

assume all wet material will be paid as muck regardless if it meets the muck organic 

content requirement or not. 5.) Will the Type C bedding material be paid FME or LVM? 

6.) Are the pumps needed for the daily pumping to be on standby at the site at all times or 

can the pumps be brought to the site as needed? 

 

A5. 1.) Working days will continue to be assessed as per Subsection 108.06.1.1 of the 2017 

Standard Specifications for Road and Bridge Construction. 2.) A barge is not a 

requirement and no time or compensation will be considered. Contract time has been 

calculated to account for time associated with encountering obstacles/debris on driving 

sheet piles. 3.) No, the duration of the complete shutdown is a hard date and the 



department will consider NO EXCUSES on having the project open to traffic (to include 

as a minimum, completion of the structures, placement of the lift of asphalt below the 

surface lift, and all temporary markings, signs, and removal or covering of signage for 

detours) on the stated date as per Notice to Bidders 1318. 4.) All wet material excavated 

after dewatering will be paid as muck excavation. 5.) As per Subsection 605.04, it will be 

paid as LVM. 6.) The pumps may be brought to the site as needed. 

 

Q6. 1.) Sheet TPN-1 requires the cofferdam be removed during the complete road shutdown. 

If the contractor elects to use a barge for cofferdam removal, can the removal be 

completed after opening the road to traffic and outside of the May 28th to August 9th 

time frame? 2.) In order to transfer material to the pile driving operation, daily lane 

closures with flaggers will be needed. Are there any time restrictions on daily lane 

closures? 

 

A6. 1.) Yes. 2.) See addendum. 

 

Q7. Note 2 on page 10 concerning Removal of Sign Including Post & Footing says All "No 

Parking" signs in construction limits to be removed and reset cost absorbed in Removal 

of Signs. Do you have a quantity on these? 

 

A7. No. 

 

Q8. Could you provide the specifications for the Portable Median Barriers, 60 MPH? 

 

A8. Please refer to Subsection 619.02.13 on Pages 456 and 457 of the 2017 Standard 

Specifications for Road and Bridge Construction. 


